Snarvei til hovedinnholdet

Mitt Toneheim-år

Hvorfor velge toneheim folkehøgskole før andre musikkinstitutt?

Mitt navn er Marie Firing Lemme, og jeg gikk på Toneheim folkehøgskole, skoleåret 2018-2019. – Et av mine bedre valg her i livet!

Etter tre år med musikk på Kongsberg VGS, visste jeg ikke hva jeg hadde lyst til å drive med videre. Jeg hadde vurdert flere utdanningsløp, men greide liksom ikke å kun velge et! Noe som var sikkert, var at jeg hadde lyst til å drive med noe som interesserer meg, noe jeg liker. Musikk hadde lenge vært en lidenskap, og siden jeg var litt lei obligatoriske fag og karakterer, valgte jeg å satse på et folkehøgskoleår. At jeg landet på Toneheim var litt tilfeldig. Grunnet min daværende gitarlærer på kulturskolen, som hadde slekt som jobbet på Toneheim, fikk jeg høre mye fint om folkehøgskolen. Å høre en lærer jeg så opp til snakke så fint om Toneheim, fikk meg til å føle en slags trygghet, og jeg valgte derfor å søke der.

Lærerne på Toneheim er utrolig kunnskapsrike innen utvikling av både musikeren og mennesket. I mine øyne er de mer enn «bare» lærere. – De er mennesker som ser elevene sine som medmennesker. De er autoritære forbilder, men også mine venner, noe jeg tror er litt unikt for nettopp folkehøgskole-lærere.

Må også påpeke at jeg er umåtelig takknemlig ovenfor mine med-beboere på Hytte 6! Er så ufattelig glad for at jeg fikk bli kjent med dere, og at det var nettopp DERE jeg fikk bo under samme tak med i et år; Hanna, Johanne, Karoline, Nina, Eline, Daniel, Sverre og Torbjørn. Dere kommer alltid til å ha en spesiell plass i hjertet mitt. <3

Klisjè eller ei, det kan ikke bli sagt mange nok ganger; Året mitt på Toneheim har utviklet meg som musiker, men ikke minst som menneske. Det er utrolig viktig å understreke at folkehøgskole gir elevene så mye mer enn spesialisering innenfor et fag! Man får en noe mykere overgang med å flytte ut, erfarer å måtte leve tett på og dele rom med andre, får utforske egne og andres grenser, og ikke minst får man venner som kan vare livet ut!

Etter jeg hadde gått på Toneheim noen måneder, valgte jeg å søke utdanningen bachelor i musikkpedagogikk ved Norges Musikkhøgskole, hvor jeg nå studerer. Læreren min, Heidi, fulgte godt opp underveis i innøving og valg av prøvespillmateriale. Jeg fikk også utrolig gode tips om skoler og linjer hun trodde kunne passe for meg. Det var utrolig godt å føle at jeg ikke stod alene i prosessen med å velge videre utdanning. Selv om jeg visste det var jeg som måtte ta de avgjørende valgene, var det både trygt og lettende at Heidi kom med støttende innspill, uten noe annet en mitt beste i tankene.

Personlig føler jeg at jeg utviklet meg en god del som sanger da jeg gikk på Toneheim. Jeg satt pris på å ha en klassisk utdannet lærer som hadde mange fine teknikktips og øvelser å komme med, på tross av at jeg nærmest utelukkende sang rytmisk musikk. Da jeg startet på Toneheim, hadde jeg aldri øvd metodisk med vekt på stemmebruk, så det var litt tungt å få inn gode rutiner i starten. Men, da jeg først kom inn i en god øve-rutine, begynte jeg forholdsvis fort å merke utvikling. Det var utrolig motiverende, og fikk meg til å ville jobbe enda mer!

Tusen takk for alle opplevelsene, minnene og menneskene jeg har fått oppleve og bli kjent med i løpet av mitt fhs-år. Et år på folkehøgskole er noe jeg vil anbefale alle, og om du er interessert i musikk; søk for all del Toneheim!!

 

Mvh

Marie Firing Lemme

FORRIGE
NESTE