Snarvei til hovedinnholdet

Vårhilsen fra Katrine

Min opplevelse av Toneheim Folkehøgskole skoleåret 2019-2020:

I fjor vår hadde jeg noen prøvespillrunder for videre utdanning som jeg ikke var helt forberedt på. Jeg visste at jeg ville drive med musikk, enten ved å bli fløytelærer eller dirigent. Da jeg ikke kom inn på universiteter hadde jeg allerede Toneheim som plan B, men jeg innser nå at det burde vært plan A hele tiden.

Da jeg kom til Toneheim kjente jeg kun noen få, for det meste fra musikklinja på Lillestrøm vgs. Helt fra vår første dag på folkehøgskolen var det et veldig godt miljø, særlig fordi alle hadde en fellesnevner: Musikk. Følelsen av å være med i et fellesskap møtte meg med engang. På grunn av at alle delte samme fokus og interesse, ble det et utrolig godt læringsmiljø. Jeg tror at jeg lærte mer av dette året enn om jeg skulle gått på universitet. Ikke minst lærte jeg mye om meg selv, som jeg er takknemlig for at jeg får ta med videre. 

En av grunnene til at Toneheim er et så bra læringsmiljø er på grunn av de fantastiske lærerne. De gir deg en sjanse uansett hva du vil og hvem du er. Lærerne bryr seg ikke om ditt nivå, men pusher deg hvis du ønsker det, for eksempel hvis du skal gå videre med musikk. De jobber for musikken og for at du skal ha det bra. Jeg er veldig takknemlig for fløytelæreren min, Anne-Lill, som har vært en stor inspirasjonskilde dette året.

Lærerne på Toneheim ofrer alt for musikken, lytter og respekterer deg både for den du er og musikeren i deg. Disse lærerne er noe av det som gjør Toneheim til et så fantastisk læringsmiljø ved å være inkluderende og åpne. Jeg, som hadde fløyte som hovedinstrument, fikk for eksempel lov til å være med på hovedinstrument-timene i direksjon, selv om jeg ikke egentlig skulle hatt det. Dette har vært utrolig hjelpsomt for meg, både med å finne ut at direksjon er noe jeg vil drive med i fremtiden og ved å skaffe meg en studieplass ved Universitetet i Stavanger innenfor direksjon til høsten.

Gjennom dette året har jeg vokst mye som person. Jeg har for eksempel holdt en 25-minutters korpsøvelse, spilt i en fløyteoktett, besteget Besseggen og blitt mer selvstendig. Det har vært et begivenhetsrikt år, og det kjennes som at pauseåret ikke har hatt en pause i det hele tatt. Hver dag har det skjedd noe, enten det er sosialt eller musikalsk, og hver dag har vært verdt å stå opp til. Det er fortsatt rart å tenke på at året vårt på Toneheim er over. Min vei går videre til Stavanger, hvor jeg skal studere direksjon, men jeg kommer alltid til å lengte tilbake til folkehøgskoleåret. Det er en utrolig stor nedtur å ikke få med seg de siste folkehøgskoleukene, skoleturen til Budapest, avslutningskonserten, og mye annet vi hadde planlagt, men jeg har fortsatt mye godt å se tilbake på. I løpet av dette året har jeg lært utrolig mye og fått mange gode venner som jeg kan beholde resten av livet. Når jeg går ut av Toneheim setter jeg stor pris på alle elevene jeg kommer til å dele denne opplevelsen med for alltid.

 

-Katrine Bratteng

FORRIGE
NESTE