Snarvei til hovedinnholdet

Snart er det skolestart på Toneheim

WÆÆÆ FOLKIS e Skummmert

Det å begynne på Folkehøgskole kan vekke sommerfugler i magen hos de fleste. Jeg husker godt alle bekymringene jeg hadde sommeren før Toneheim. Hva skal jeg pakke? Hvordan skal jeg bli kjent med folk? Hva gjør jeg hvis jeg har en dårlig dag? Hvordan skal jeg øve mest mulig effektivt? Her kommer noen refleksjoner og råd i fra meg.

Jeg fant vel ut at pakking ikke er blant mine sterkeste ferdigheter, men jeg vet
hvertfall godt hva du IKKE trenger å ta med deg til Toneheim. Blant dem finner vi;

 • Haugevis av klær. Ta med komfortable og praktiske antrekk. gjerne mest mulig som kan vaskes på 40 grader. To svarte konsertantrekk holder i
  massevis.
 • Tre pappesker fulle av planter. Jeg overvurderte plassen man har på rommet og gikk for å ta med meg hele jungelen hjemmefra. Big mistake. Gå heller for å dekorere rommet ditt litt etter litt. Dra med romkameraten din på Ikea å kjøp
  noe gøy sammen.
 • Sykkel som bare blir stående i boden. Hvis du ikke sykler, står på ski eller danser på skøyter hjemme, er det liten sjanse for at du begynner med det på Toneheim. Det går fort å sykle til CC, sentrum eller Rema, men hvis du vet at du foretrekker å gå, så kan sykkelen bli hjemme.

Man er sjelden alene eller ensom på Toneheim. Det er alltid andre elever eller lærere som finner på sprell som man kan kaste seg med på. Et godt tips er å slå av en prat med noen nye ved middagen, også bli med dem på deres planer etterpå. For meg, som selverklært introvert, ble det faktisk litt mye sosialisering til tider. Da var biblioteket et supert sted å være. Ta med headset, en god bok og en kopp med te så har du oppskriften på min faste søndag.

Klarer du, imot alle odds, å finne et ledig øyeblikk uten noe å gjøre finnes det mange ting å finne på i hamar by. Her kommer en liten liste med anbefalinger fra meg som kan gjøres både alene og sammen med nye venner;

 • Gå tur langs strandpromenaden og kjøp en deilig bolle på domkirkeodden.
 • Dra til Ankerskogen svømmehall. Her anbefaler jeg også spa og
  velværeavdelingen hvis du trenger påfyll på ro i sjela.
 • Gå eller ta buss til biblioteket og bla igjennom alt det rare de har i note arkivet der.
 • Gå eller ta buss til import-sjappa i sentrum å kjøp billige nudler. De har også den sterkeste varianten hvis du har et ønske om å brenne hull i magesekken.

Skolen er fullpakket med ressurser og personer som kan hjelpe deg med både
dagligdagse og mer kompliserte ting. Hvis du trenger noen å prate med er
Internatleder Mette og Rektor Jon gode å ha. Mette kan også hjelpe deg å lage et
treningsprogram hvis du vil komme i form. Blir noe ødelagt på hytta er vaktmester Espen personen å spørre om hjelp. Hvis man spør pent kan han også stå behjelpelig til med saging eller skruing om man skulle trenge det. Skal du bake boller, men mangler kanel? Spør Bjørn Roger eller Eva på kjøkkenet om hjelp da vel. Trenger du en liten update på current events? Da er Halvard din mann. På Toneheim finnes det få problemer uten en løsning. Ikke vær redd for å spørre om hjelp.

Håper dette kan bidra til å roe nervene litt.

Med Vennlig hilsen Solveig

FORRIGE
NESTE